Wetgeving

Wat is een brommobiel?

Volgens de wet is een brommobiel een bromfiets op meer dan 2 wielen of een lichte vierwieler die:

  • voorzien is van een gesloten carrosserie
  • een ledig gewicht heeft dat kleiner is dan 350 kg
  • een snelheid van maximum 45 km / uur heeft
  • een motorvermogen van maximum 4 kW heeft

Wat moet en niet mag

  • Er is een AM-rijbewijs vereist.
  • Op de achterkant van het voertuig moet een rond, wit bord aangebracht zijn waarin in zwarte letters het getal 45 wordt aangegeven.
  • Het voertuig moet verzekerd zijn.
  • Vanaf 18 jaar mag je rijden met een Ligier.

Rijbewijs AM

Om in Nederland in een brommobiel te mogen rijden, moet men minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een bromfietscertificaat.

Als u nog helemaal geen rijervaring hebt, adviseren we u een rijvaardigheidsopleiding bij een erkende rijschool.

Met de invoering van het nieuwe rijbewijs AM op 1 oktober 2006 (voor bromfietsen, brommobielen, scooters en snorfietsen) is voor sommige mensen het theorie-examen verplicht geworden. Mensen die al het bromfietscertificaat hebben, dienden dit voor 1 oktober 2009 te laten omzetten in het AM-rijbewijs.

Wanneer mag u brommobiel rijden zónder examen te hoeven afleggen?

  • Als u een rijbewijs B (auto) of een rijbewijs A (motor) hebt
  • Als uw rijbewijs B of A is verlopen
  • Als uw rijbewijs B of A om medische redenen ongeldig is of wordt
  • Als u in het bezit bent van een bromfietscertificaat.

In de praktijk

In de stad kom je met een Ligier goed met het overige verkeer mee. Op stillere wegen op het platteland is de Ligier ook een goed alternatief, zeker daar waar frequent het openbaar vervoer ontbreekt. Dit betekent ook dat alle weggebruikers de Ligier als motorvoertuig moeten behandelen. Een van rechts komende Ligier heeft dus voorrang ten opzichte van een links van hem naderend motorvoertuig.

Speciale veiligheidsmaatregelen

Voor deelname aan het verkeer gelden ook hier alle regels die van toepassing zijn op auto’s. De bestuurder hoeft geen helm te dragen, maar wel een veiligheidsgordel. De chauffeur van de Ligier moet zich gedragen als bestuurder van een motorvoertuig en rijdt dus rechts van de rijbaan, maar niet op fietspaden en fietsstroken. Tevens mag een Ligier niet rijden op autowegen en autosnelwegen. Er mag maar 1 persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Indien dit een kind is jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50m moet het in een goedgekeurd kinderzitje zitten.

Probeer eens een brommobiel van Ligier of Microcar uit! Met de Ligier Group beschikt uw volgende brommobiel zeker over een eigen karakter; sportieve lijnen, innoverende motorisatie en een royale uitrusting! Laat u verleiden door het gamma van Ligier en Microcar, geproduceerd in Frankrijk. Ligier Group profileert zich ook op de markt met ecologisch verantwoorde brommobielen, en nodigt u uit een kijkje te nemen in het huidige gamma. Een gamma van klassieke voertuigen tot dienstvoertuigen, uitgerust met een ontbrandingsmotor of elektrisch. Het Ligier Group-gamma is het grootste op de markt van de brommobielen.
(BE) Version française pour la Belgique: http://www.ligiergroup.be/web/fr/choisir/legislation/

(BE) Nederlandse versie voor België: http://www.ligiergroup.be/web/nl/kiezen/wetgeving/
 
Ligier Group (www.ligiergroup.be en www.ligiergroup.nl), de overkoepelende groep van de merken Ligier (www.ligier.be | www.ligier.nl) en Microcar (www.microcar.be)
Top